A Harvard tudósai úgy vélik, hogy ez a leves felbecsülhetetlen értéket képvisel a csontjaid és izmaid számára – de a készítési mód kulcsfontosságú!
A csontleves valódi tápláló csoda, amelyet csirke- vagy marhacsontokból készítenek el, hosszú órákon át tartó főzés során. E folyamat alatt a csontok és a kötőszövetek gazdag kincseket rejtenek, hiszen felszabadul belőlük a kollagén, a fehérjék és számos értékes ásványi anyag, mint például a kalcium, foszfor és magnézium. Ennek köszönhetően a csontleves sokkal sűrűbb és táplálóbb, mint a hagyományos húsleves, így igazi energiaforrássá válik az egészségmegőrzésben.
Egy csésze csontleves akár 8-10 gramm fehérjét is tartalmazhat – ez jelentősen meghaladja a hagyományos húslevesek fehérjetartalmát. A Harvard Orvosi Egyetem kutatásai alapján ez különösen fontos lehet az idősebb korosztály számára, mivel ebben az életkorban a szervezet természetes módon csökkenti az izomtömegét. A fehérje fogyasztása segíthet ezt a folyamatot lassítani. Ezen kívül a csontlevesben található ásványi anyagok a csontok egészségének megőrzésében is fontos szerepet játszanak, így nemcsak az izmaid, hanem a csontjaid is hasznot húznak belőle.
A csontleves egyik kiemelkedő előnye, hogy rendkívül alacsony a szénhidráttartalma, így tökéletes választás a paleo vagy keto diétát követők számára. De nemcsak levesként élvezheted: fantasztikus alapként szolgálhat különféle mártásokhoz, főzelékekhez, rizshez, sőt, még smoothie-khoz is – igen, jól olvastad, ez már egy új irányzat!
Otthon is egyszerűen és gyorsan elkészítheted:
Ha boltban vásárolsz, fontos, hogy figyelj a nátrium szintjére! Érdemes alacsony sótartalmú levesporokat választani, mivel egyetlen adag akár a napi ajánlott bevitel 20%-át is elérheti.
Egy extra ötlet: A hűtőben megdermedt zsírt is bátran bevetheted a főzés során – gazdag ízvilággal rendelkezik, és remek természetes zsiradékot kínál.
És még egy érdekesség: egyes kutatások szerint a kollagén segíthet a bőr rugalmasságának megőrzésében is, így még a bőröd is hálás lesz érte!