Tedd különlegessé a húsvéti asztalt ezzel a recepttel - Borbás Marcsi titkai szerint!

Nem kell végeláthatatlan főzésbe fogni, hogy meglegyen az ünnep hangulata. Ez a recept ötvözi azokat a tradicionális hozzávalókat, amiért a Húsvétot szeretjük.
Locsolkodjunk, vagy inkább bújjunk el a négy fal között? Vagy talán egy kirándulás lenne a legjobb megoldás, hogy elkerüljük a "Krásznájá Moszkva" cseppjeit a fejünkről? Ez valóban örök kérdés, de nem muszáj választanunk, csupán lazábban kell tekintenünk az ünnepi felhajtásra. Így biztosan nem úgy fogunk a húsvétra emlékezni, mint egy kötelező programra, hanem mint egy kellemes élményre, ami tele van vidámsággal és szórakozással.
Sokan feszülten készülnek a hosszú hétvégére, hetekig kutatva a szórólapokat, hogy hol találják a legjobb áron a sonkát, tojást és tormát. Az éjszakáik gyakran az interneten töltődnek, ahol a vágyott kulcsszavakat – mint a "gyors recept" vagy "pofonegyszerű" – keresik a tökéletes étel elkészítéséhez.
Valóban, nem muszáj a sonka, a fasírt, a rántott hús és a saláta mellé még kaszinótojást is készíteni; elég, ha a nagypapa egyedül élvezi a maradékot, miközben a szomszédok a hajnal első fényeiben már messze járnak, elhagyva a település határát.
Válasszunk ki egy különleges fogást, amivel igazán ünnepivé tehetjük a Húsvét hétfőt! Esetleg készítsünk el egy ínycsiklandó desszertet is, így nem kell egy hét múlva is a maradék sonkával töltött franciasalátát reggeliznünk. Ünnepeljünk ízekkel és kreativitással!
Borbás Marcsi húsvéti receptjei idén is segítenek abban, hogy kicsit kikacsintsunk a megszokott ünnepi menüsorból, mégis megőrizzük a hagyomány ízeit és hangulatát. A tejszínes húsvéti kalács lágy, selymes ízvilága tökéletes kísérője lehet a reggeli sonkának és tojásnak, míg a mágnás diós pite igazi koronája az ünnepi asztalnak - egyszerre elegáns, nosztalgikus és ellenállhatatlan.
A műsorvezetőnő a műsor első oldalán mutatta be ezt a könnyen elkészíthető, mégis rendkívül ízletes ételt, amely mindig ott díszeleg az ünnepi asztalán.
Az alábbi hozzávalókkal elkészítheted a különleges tésztát: - 50 dkg finom liszt - 10 dkg kenyérliszt - 2,5 dkg friss élesztő, amelyhez adj hozzá 1 teáskanál cukrot - Kb. 2 dl friss tej - 2 dl gazdag, zsíros tejszín - 3 evőkanál cukor a tökéletes édesség érdekében Ezekkel az alapanyagokkal egy ízletes, lágy tésztát varázsolhatsz, amely sokféle finomság alapja lehet!
1 egész tojás; 1 tojássárgája; 1 tk. só; A kenéshez 1 tojás; a szóráshoz mák
Először is, egy tálba szitáljuk a különböző liszteket, majd hozzáadjuk a sót és a cukrot, és alaposan összekeverjük őket. A tál közepén egy kis mélyedést alakítunk ki, ahová beleöntjük a tejszínt, a tojást, a tojássárgáját és az élesztős tejet. A maradék tejet csak akkor vesszük elő, ha a tészta túlságosan kemény lenne a dagasztás során.
Kezdjük el a gyúrást! Amint a tészta nagyjából egy gombóc formáját öltötte, helyezzük át egy lisztezett deszkára, és alaposan dolgozzuk meg. A tésztánknak akkor van elérve a megfelelő állapota, ha szép, hólyagos, sima és fénylő a felülete, valamint nem ragad a deszkához. Ezután tegyük a tésztát egy tálba, takarjuk le, és hagyjuk kb. 45 percig kelni, vagy akár egy éjszakára is betehetjük a hűtőbe. Miután megkelt, vágjuk fel négy vagy nyolc egyforma részre, attól függően, hogy egy vagy két kalácsot szeretnénk készíteni. Az így kapott darabokat gömbölyítsük meg egyesével, majd ismét takarjuk le, és pihentessük őket körülbelül 15 percig.
A pihentetés után a tésztagombócokból egyenlő hosszúságú rudakat sodrunk. Két rudat vízszintesen elhelyezünk magunk előtt, körülbelül egy ujjnyi távolságra egymástól. Erre merőlegesen ráfektetjük a másik két rudat: a bal oldalit az alsó vízszintes szál alá bújtatjuk, míg a jobb oldalit a felső vízszintes szál alatt vezetjük át. Most az alsó, lefelé lógó szálak közül a bal oldalit merőlegesen ráfektetjük a mellette lévő jobb szálra. Ezt a lépést megismételjük a tészta bal oldalán található szálakkal, majd a felső és a jobb oldalon is. Amikor körbeértünk, a folyamatot visszafelé is elvégezzük, ezúttal azokat a szálakat mozdítjuk el, amelyek eddig helyben maradtak. Ha végeztünk, a kimaradt rövid tésztavégeket összecsípjük. A tésztafonatot óvatosan megemeljük, majd a széleket körben a tészta alá hajtjuk. Végül egyenletesen eligazítjuk, hogy szép, kerek fonatot kapjunk.
Mágnás diós pite
Mivel a rohanó háziasszonyok számára a tésztagyúrás időigényes feladat, érdemes egy olyan édességgel készülni, amihez nem szükséges a párjuk izmos karjainak segítsége, és már egy nappal korábban is könnyedén elkészíthető. Így a sós kalács mellé egy igazán finom, praktikus desszert érkezhet az asztalra.
Hozzávalók
Íme egy egyedi változat a megadott recept alapján: **Hozzávalók:** - 30 dkg finomliszt - 1 csomag sütőpor - 22 dkg puha vaj - 10 dkg kristálycukor - 1 tojás - 1 friss citrom (a héja és a leve) - 25 dkg ízletes barack- vagy málnalekvár a díszítéshez **Tetejére:** - 20 dkg cukor - 3 tojás - 15 dkg apróra vágott dió - 1 csomag vaníliás cukor **Az alkotás folyamata:** 1. Először is, melegítsd elő a sütőt 180 fokra, és készíts elő egy tepsit, amelyet kibélelsz sütőpapírral. 2. Egy tálban keverd össze a lisztet és a sütőport. Egy másik edényben a vajat és a cukrot habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojást, a citrom leveét és reszelt héját. 3. A vajas keverékhez fokozatosan add hozzá a lisztet, és alaposan keverd össze, amíg sima tésztát nem kapsz. 4. Öntsd a tésztát a tepsibe, majd egyenletesen oszd el rajta a lekvárt. 5. Egy külön tálban keverd össze a cukrot, a tojásokat, a vaníliás cukrot és az apróra vágott diót. Ezt a keveréket öntsd a lekvár tetejére. 6. Süsd körülbelül 30-35 percig, amíg a teteje aranybarna nem lesz, és a tűpróba során a tészta már nem ragad. 7. Hűtsd le, majd szeleteld fel, és élvezd ezt az ízletes édességet! Jó étvágyat!
Az alkotás folyamata
A lisztet a sütőporral, a vajjal, a cukorral, az egész tojással, a reszelt citromhéjjal és a citrom levével összegyúrjuk. A tészta kétharmad részét vékonyra nyújtjuk, és egy sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük és lekvárral megkenjük. A krémhez a cukrot habosra keverjük a tojássárgákkal, hozzáadjuk a darált diót. Vaníliás cukorral ízesítjük, végül a tojások fehérjéből vert kemény habot is beleforgatjuk. A masszát a lekváros lapra simítjuk, majd a maradék tésztából pálcikákat sodrunk, és rácsozatot készítünk belőle a sütemény tetejére. Előmelegített sütőben 180 fokon 30-35 perc alatt szép rózsaszínűre sütjük. Ha kihűlt, kis hasábokra szeljük.
Bár csupán egy főételt és egy desszertet választottunk, ezzel a két recepttel könnyedén a hétvége fénypontjává válhatunk. A szombatot szenteljük a családi tévézésnek, míg vasárnapra a meteorológia kedvező előrejelzése miatt, amely 15 fokos kellemes időt ígér, egy szép kirándulásra is sort keríthetünk. Ráadásul a hétfőn sem kell a konyhában időzni, így valóban pihentetővé válik a hosszú hétvége.
Bár csak egy főétel és egy desszert szerepel a menüben, ezekkel a két különleges recepttel igazi ünnepi hangulatot varázsolhatunk. A szombatot szabadidővel tölthetjük, élvezve a családi tévézést, míg vasárnapra, a kedvező 22 fokos időjárásnak köszönhetően, remek alkalom nyílik egy kirándulásra. Ráadásul a hétfőt is szabadon élvezhetjük, hiszen nem kell a konyhában időznünk.