**5 Klasszikus Karácsonyi Sütemény Vegán Változata – Receptek és Tippek** A karácsonyi ünnepek varázsa nemcsak a díszített fákban és a családi összejövetelekben rejlik, hanem a finom süteményekben is! Ha vegán étrendet követsz, ne aggódj, mert az alábbia
Az 5 klasszikus karácsonyi sütemény vegán változatai, ízletes receptekkel Ahogy közeledik a karácsony, a sütemények illata és íze mindenki szívét megdobogtatja. De mi van akkor, ha vegán életmódot folytatsz? Ne aggódj, összegyűjtöttünk öt klasszikus karácsonyi süteményt, amelyeket könnyedén elkészíthetsz vegán változatban! ### 1. Vegán mézeskalács **Hozzávalók:** - 250 g teljes kiőrlésű liszt - 80 g növényi margarin - 100 ml agavészirup - 2 teáskanál gyömbérpor - 1 teáskanál fahéj - 1 teáskanál szódabikarbóna - Egy csipet só **Elkészítés:** 1. A száraz hozzávalókat egy tálban keverd össze. 2. A növényi margarint és az agavészirupot add hozzá, majd alaposan gyúrd össze. 3. Formázz belőle tésztát, majd pihentesd a hűtőben 30 percig. 4. Nyújtsd ki a tésztát, majd szaggasd ki a kívánt formákat. 5. 180 fokos sütőben 10-12 percig süsd, amíg aranybarnák nem lesznek. ### 2. Vegán bejgli **Hozzávalók:** - 300 g liszt - 150 ml növényi tej - 100 g cukor - 100 g dió- vagy máktöltelék - 100 g növényi margarin - 1 teáskanál vaníliás cukor - 1 teáskanál sütőpor **Elkészítés:** 1. A lisztet, sütőport, vaníliás cukrot és a cukrot keverd össze. 2. Add hozzá a növényi tejet és a margarint, majd gyúrd össze a tésztát. 3. Pihentesd 1 órát a hűtőben. 4. Nyújtsd ki a tésztát, töltsd meg a választott töltelékkel, majd tekerd fel. 5. 180 fokon süsd 30-35 percig. ### 3. Vegán zserbó **Hozzávalók:** - 250 g liszt - 100 g növényi margarin - 100 ml növényi tej - 80 g cukor - 150 g darált dió - 100 g baracklekvár - 1 teáskanál sütőpor **Elkészítés:** 1. Keverd össze a lisztet, sütőport, cukrot, majd add hozzá a margarint és a növényi tejet. 2. Gyúrd össze, majd oszd két részre. 3. Az egyik részt nyújtsd ki, tedd rá a lekvárt és a darált diót, majd a másik tésztát is nyújtsd ki, és tedd a töltelék tetejére. 4. 180 fokon süsd 25-30 percig. ### 4. Vegán puncstorta **Hozzávalók:** - 200 g keksz (vegán) - 100 g növényi margarin - 100 g cukor - 100 ml növényi tej - 50 g kakaópor - 100 g kókuszreszelék **Elkészítés:** 1. A kekszet morzsold össze, majd keverd össze a kakaóporral, cukorral és kókuszreszelékkel. 2. Add hozzá a növényi margarint és tejet, majd keverd jól össze. 3. Formázz belőle golyókat, majd forgasd meg kókuszreszelékben. 4. Hűtsd le, hogy megdermedjenek. ### 5. Vegán linzer **Hozzávalók:** - 250 g liszt - 100 g növényi margarin - 80 g cukor - 1 teáskanál vaníliás cukor - Baracklekvár **Elkészítés:** 1. Keverd össze a lisztet, cukrot és a vaníliás cukrot. 2. Add hozzá a margarint, és gyúrd össze tésztává. 3. Pihentesd 30 percig a hűtőben, majd nyújtsd ki. 4. Szaggass ki formákat, az egyik közepébe pedig készíts egy lyukat. 5. Süsd 180 fokon 10-12 percig, majd kenj baracklekvárt a süteményekre. Ezek az ínycsiklandó vegán sütemények garantáltan feldobják a karácsonyi ünnepeket, és a hagyományos ízeket is megőrzik! Kellemes sütögetést és boldog karácsonyt kívánunk!
Napjainkban egyre többen fordulnak a tudatos, egészséges életmód felé, ami igazán örvendetes fejlemény! Ugyanakkor ez a változás a Karácsonyi hagyományaink újragondolását is szükségessé teszi, nem csupán azok számára, akik az egészséges táplálkozás elkötelezett hívei. Karácsonykor mindnyájan arra törekszünk, hogy a szeretteinknek örömet szerezzünk, és olyan ételekkel lepjük meg őket, amelyek nemcsak finomak, hanem táplálóak is...