Bangó Margit megosztotta velünk a titkos ünnepi receptjét, amelyet hosszú ideje féltve őrizgetett! - Metropol


Engedjétek meg, hogy megosszam veletek egy különleges karácsonyi recept titkát, amely igazán különleges ízekkel gazdagítja az ünnepi asztalt. De mielőtt nekiállnátok, fontos, hogy türelemmel és alázattal közelítsetek hozzá, hiszen csak így érhetjük el a valódi ízélményt. A Levetkőztetett tyúk elkészítése igazi kihívás, de garantálom, hogy megéri a fáradságot – kezdte el mesélni Bangó Margit, majd lépésről lépésre bemutatta, hogyan varázsolhatunk egy fejedelmi ételt az ünnepi vacsorára.

Az egész házityúk combját középen, egy éles késsel, ügyes kezekkel kettévágom. Ez nem csupán egy egyszerű művelet, hanem gondos, precíz odafigyelést igénylő feladat. Mindkét combot alaposan végigvágom, majd a bőrt óvatosan elkezdem lehúzni a tyúkról, mintha sebészi műveletet végeznék. (nevet) Amikor elérkezem a szárnyhoz, azt is levágom a tövéről, és a szárnnyal együtt lehúzom az egész bőrt. Miután ez az egész egyben van, a tyúk nyakánál összevarrom, biztosítva, hogy ne veszítsen el semmit a tartalmából. Ezután elkészítem a tölteléket, amely a következő összetevőkből áll: a tyúk mellét és máját alaposan pépesre dolgozom, hozzátéve két tejbe áztatott és kicsavart zsemlét, egy nagy csokor friss petrezselymet, három tojást, borsot és egy csipet sót. Ezt az egészet alaposan összegyúrom, míg egy sima, homogén masszát nem kapok. A már előkészített 15-20 cm-es bőrt félig összevarrom, majd a megmaradt nyíláson keresztül kanállal elkezdem hozzáadni a tölteléket, ügyelve arra, hogy finoman nyomkodjam bele. Amint megtelik, gondosan összevarrom, és a kezemben laposan egyengetem el. Közben a húsleves már rotyog a tűzhelyen, és amikor a tyúk belekerül, azonnal elkezd dagadni. Természetesen előtte alaposan lemosom. Ahogy beleteszem a levesbe, egy nagyobb tűvel vagy fogpiszkálóval óvatosan megbökdösöm, hogy a levegő távozhasson. Végül, miután megfőtt, olyan hatása van, mintha egy teljesen új, lábak nélküli tyúk úszna a levesben. Miután kivettem, hagyom kihűlni, és amikor elérte a megfelelő hőmérsékletet, szeletekbe vágom, mint egy tortát. Az ízek, ahogy a mell, a máj, a petrezselyem, a fűszerek és a zsemle összedolgozódnak a főzés során... már a gondolatra is összefut a nyál a számban - mesélte a megszokott, végtelenül kedves hangján, és elárulta, hogy az ő családjában is csupán egyetlen háziasszony képes arra, hogy ilyen finoman elkészítse a Levetkőztetett tyúkot. Persze a Kossuth-díjas művésznő mellett.

Related posts