Fogyaszd el aznap, a megmaradt részt pedig dobd a kukába: ezeket a két ételt ne melegítsd fel újra, és ne tedd a következő napi étkezésed részévé! | szmo.hu

Bár a pazarlás elkerülését fontosnak tartjuk, vannak olyan ételek, amelyekkel érdemes fokozottan odafigyelni: ezeket nem ajánlott állottan vagy több napig tárolva fogyasztani, sőt, már másnap is érdemes meggondolni. Ezek az ételek gyorsan romlanak, és könnyen elszaporodhatnak bennük a káros baktériumok.
Az egyik olyan élelmiszer, amely gyorsan romlik, a hal, míg a másik a gomba. Ezeket a finomságokat érdemes az elkészítés napján elfogyasztani, ugyanis a hosszabb tárolás gyomorproblémákat okozhat. Ne kockáztass, élvezd őket frissen, és kerüld el a kellemetlen meglepetéseket!
A tojásban lévő fehérjék és zsírok hő hatására instabillá válnak, ami miatt az újramelegítés során oxidációs folyamatok léphetnek fel. Különösen, ha a tojásos ételt nem megfelelően tároltad, és nem hűtötted le elég alaposan.
Az újramelegített tojásos ételek fogyasztása nem csupán a gyomorrontás kockázatát rejti magában; a benne keletkező vegyületek miatt hosszú távon akár a máj és a vesék egészségére is káros hatással lehet.
A Nébih állásfoglalása alapján, amennyiben a tojás láthatóan tiszta és szennyeződésmentes, nincs szükség arra, hogy a felhasználás előtt megmosd. Viszont, ha a tojás héján szennyeződés tapasztalható, a Nébih ajánlása szerint érdemes száraz tisztítást végezni: egy papírtörlő segítségével finoman töröld át a héjat. Ha a szennyeződés így sem távolítható el, akkor a tojás használata előtt javasolt alaposan megmosni.
A TWN figyelmeztet, hogy a tojásos ételek között kiemelkedően kockázatos lehet a tojásos rizs. A rizsben lévő keményítő szobahőmérsékleten hajlamos bomlásra, és ha tojással együtt újra melegítjük, a Bacillus cereus nevű baktérium is felbukkanhat. Ez a baktérium hőálló toxinjával ételmérgezést okozhat. Az érintettek tapasztalhatnak hányást, hasmenést, fejfájást és általános gyengeséget. Érdemes tehát különös figyelmet fordítani az ilyen ételek tárolására és elkészítésére.
A fentiek figyelembevételével azt ajánljuk, hogy készíts el annyi tojást, amennyire valóban szükséged van. Így elkerülheted a felesleges maradékot, és biztos lehetsz abban, hogy minden falatot élvezni fogsz.