Egyre többen felfedezik a magyar sörkínálat sokszínűségét: vajon valóban átalakul a fogyasztási szokásaink? - Agrárszektor


A Borsodi sörfőzde az árpa és maláta több mint 50%-át hazai gazdáktól szerzi be, így támogatva a magyar mezőgazdaságot és hozzájárulva a helyi közösségek fejlődéséhez.

A Borsodi Sörgyár elkötelezett a környezetvédelem iránt, és célja, hogy támogassa a helyi közösségeket, így helyi vállalkozásokkal működik együtt, hozzájárulva ezzel a gazdasági fejlődéshez. A vállalat közvetett módon több ezer ember megélhetéséhez biztosít hátteret. Ofella Ildikó, a cég ellátási lánc igazgatója hangsúlyozta, hogy kiemelten fontos számukra a fogyasztók elégedettsége, ezért mindig a legmagasabb minőséget igyekeznek nyújtani termékeikben. Elmondása szerint a Molson Coors csoport előnyeit kihasználva folyamatosan keresik azokat a forrásokat, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy a legjobb alapanyagokat biztosítsák versenyképes feltételek mellett.

A sörgyártás során felhasznált árpa és maláta több mint 50%-át még mindig hazai forrásokból vásároljuk, azonban a jelenlegi arány jelentős növelésére rövid távon nem látunk reális lehetőséget.

- jelentette be Ofella Ildikó.

A szakember beszélt arról is, hogy a kockázatcsökkentés okán beszerzési szempontból az éves mennyiség határozza meg azt, hogy egy vagy több partnerrel dolgoznak-e együtt egy adott területen. A leendő partnereink kiválasztásánál fontos mutató számukra a kiemelkedő minőség, valamint a megfelelő stabilitás. Amennyiben ezen paraméterek mentén kedvező a leendő partner értékelése, akkor még több belső, illetve régiós ellenőrzést végeznek mielőtt megkezdik a közös munkát - közölte Ofella Ildikó, hozzátéve, hogy az alapanyag-beszállítók esetében megfelelő élelmiszeripari engedéllyel és termékspecifikációval kell rendelkeznie a vállalat belső minőségi előírásainak megfelelően, amit a tesztek elkezdése előtt a kollégáik ellenőriznek. A vállalat a már meglévő partnereinél is folyamatosan figyelemmel kíséri azt, hogy a megkövetelt feltételek teljesülnek-e. A tavalyi év során számos belső, illetve hatósági ellenőrzést is végeztek, a termékek és a gyártás folyamata minden alkalommal megfelelő volt. Emellett a Borsodi Sörgyár 2024-ben megújította az IFS Nemzetközi Élelmiszer Standard Tanúsítványt, melyet 96,88%-os, magas minősítéssel kapott meg a vállalat - közölte az ellátási lánc igazgató.

A Borsodi Sörgyár elkötelezett amellett, hogy tevékenységének környezeti lábnyomát a lehető legkisebbre csökkentse, ami a "sörlenyomatként" ismert. Figyelemreméltó teljesítmény, hogy 2018 óta a lerakókba eljuttatott hulladék mennyisége nullára csökkent, tehát a gyártási folyamat során keletkező összes hulladékot sikeresen újrahasznosítják. Ofella Ildikó kiemelte, hogy a csomagolási hulladékot az anyavállalat, a Molson Coors belső irányelveinek keretein belül szelektíven gyűjtik, majd a MOHU-val partnerségben álló cégeknek adják át, akik a hulladék típusának megfelelően biztosítják a megfelelő újrahasznosítást. Mint mondta,

Ezen túlmenően, a saját szennyvíztisztító telepünkön keletkező biogázt saját igényeinknek megfelelő elektromos árammá alakítjuk, így hozzájárulunk a bőcsi telephelyünkön üzemelő napelemes kiserőmű teljesítményének növeléséhez.

A Borsodi Sörgyár felelősen és nyitottan áll minden olyan innovációhoz, amely a sörgyártás folyamatát fenntarthatóbbá teszi, az ellátási lánctól kezdve az üzemeltetésen át a melléktermékek hasznosításáig. Ennek megfelelően az elmúlt években több tízezer tonna sörtörkölyt értékesítettek takarmánygyártóknak és állattartók részére, és ezen az eljáráson nem terveznek változtatni - tette hozzá az ellátási lánc igazgató.

Ofella Ildikó válaszában hangsúlyozta, hogy a söripar minden aspektusában, így a gyártás terén is elkötelezetten törekednek a folyamatos innovációra. A legújabb technológiai megoldások integrálásával igyekeznek javítani a gyártási folyamataikat, beleértve az ellátási láncot, az energiafelhasználást és a kibocsátott anyagokat, valamint a keletkező hulladék kezelését. A termelési és logisztikai hatékonyság növelése érdekében a vállalat a World Class Supply Chain keretrendszerére építkezik. Kiemelkedő eredmény, amelyet már korábban is említettek, hogy 2018 óta a gyártás során keletkező összes hulladékot újrahasznosítják. A cég célkitűzése, hogy folyamatos fejlesztésekkel optimalizálja energia- és vízfelhasználását, és egyre nagyobb arányban alkalmazzon zöld energiaforrásokat működésében.

A kötelező visszaváltási díjas (DRS) rendszerre való áttérés az utóbbi évek egyik legbonyolultabb vállalati vállalkozása volt - hangsúlyozta Ofella Ildikó. Kiemelte, hogy a legnagyobb kihívást az új jogszabályi és működési követelmények maradéktalan integrálása, valamint az egész ellátási lánc szinkronizált felkészítése jelentette. A szakember elmondta, hogy ennek érdekében számos területen végeztek fejlesztéseket, többek között csomagolási és címkeváltoztatásokat hajtottak végre, felújították értékesítési és pénzügyi folyamataikat, valamint közös hatáselemzéseket készítettek partnereikkel. Emellett az IT/ERP és logisztikai rendszerek finomhangolására is sor került. A folyamat során különös figyelmet fordítottak a munkatársak képzésére, továbbá folyamatosan egyeztettek a MOHU-val és más iparági szervezetekkel. A projekt összetettsége ellenére a jogszabályi határidőre sikerült minden szükséges lépést megtenniük, így időben felkészültek - tette hozzá az ellátási lánc igazgatója.

Ofella Ildikó véleménye szerint még korai lenne az egész évet részletesen elemezni, de 2025 eddigi alakulása alapján egyértelmű, hogy számos területen folytatódnak az előző években megfigyelt tendenciák. A minőség és az egyedi ízek iránti kereslet mellett a fiatal felnőttek körében egyre nagyobb szerepet kap az egészségtudatosság, ami új fogyasztási alkalmakat is teremt. A Borsodi Sörgyár reagálva ezekre a változásokra, átalakította termékportfólióját és frissítette szponzorációs stratégiáját is. Az idei év egyik kiemelkedő újdonsága a Friss 0,0% márka megújítása volt, amely új ízekkel is bővült. Ahogy fogalmazott,

A hagyományos sörpiac fogyasztása lényegében megállt, míg az alkoholmentes és ízesített italok iránti kereslet folyamatosan emelkedik. A vásárlók egyre inkább azokat a termékeket részesítik előnyben, amelyek természetes alapanyagokból készülnek. Ráadásul az idei évben a mérsékelt nyári időjárás is újabb nehézségeket hozott a piacon.

Related posts