Kerüljük ennek az élelmiszernek a fogyasztását a forró nyári napokon, amíg a hőkupola uralja az égboltot.


A forró nyári napokon sokan a hűsítő gyümölcslevekre támaszkodnak, hogy enyhítsék a hőséget, de van egy ital, amelyet érdemes kerülni ilyenkor.

Amint megérkezett a nyár, és a hőség is beköszöntött, egyre többen keresnek kreatív megoldásokat az elviselhetetlen meleg elűzésére. A strandok zsúfolásig megtelnek napozókkal, a boltok polcairól pedig szinte nyomtalanul eltűnnek a ventilátorok. Az emberek ismét felfedezik a jégkockás vizes kulacsok frissítő varázsát, ami igazi üdülést nyújt a forró napokon.

Egyre inkább a figyelmünket vonja a „hőkupola” kifejezés, amely egy valós meteorológiai jelenség, és hosszú távú hőhullámokat idézhet elő. A hőkupola akkor jön létre, amikor egy erőteljes nyomású légköri rendszer gyakorlatilag „lezárja” a felszíni levegőt, csapdába ejti a hőt, és megakadályozza annak elmozdulását. Ez a jelenség képes napokig, sőt akár egy héten át is tartó extrém hőséget generálni, miközben a levegő nem tud megfelelően áramlani. Ilyenkor még az éjszakák is forróak, csapadék nélkül telnek, és minden fokozatosan túlmelegszik: az utak, az épületek, a testünk – és sajnos sokszor a türelmünk is.

Az angliai meteorológiai szolgálat, a Met Office előrejelzései szerint a napokban a hőmérséklet elérheti a 30 Celsius-fokot is, ami ott bizony már igazi hőhullámnak számít. Ezzel egy időben a brit egészségügyi hatóság, a UK Health and Security Agency (UKHSA) sárga szintű figyelmeztetést adott ki hét régióra, amelyben többek közt tanácsokat is közöltek a kánikula túlélésére.

A hidratálás fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni, különösen a fizikai aktivitás során. A UKHSA világosan megfogalmazta, hogy a megfelelő folyadékbevitel egyik legjobb mutatója a vizelet színe. Ha vizeletünk halvány szalmasárgára változik, akkor jó úton járunk a megfelelő hidratáltság felé. Ez a kis, de figyelemfelkeltő jel segít abban, hogy tudatosan odafigyeljünk a napi folyadékfogyasztásunkra.

A váratlan fordulat nem csupán ebben rejlik, hanem abban is, hogy a szakértők kifejezetten arra hívják fel a figyelmet, hogy bizonyos italokat érdemes elkerülni.

Miközben sokan a narancs- vagy almalére esküsznek nyáron, mondván, hogy ezek finomak, természetesek és még egészségesnek is tűnnek, a valóságban épp ezek lehetnek a legnagyobb ellenségeink a forróságban. Az indok egyszerű: a gyümölcslevek (és a smoothie-k, valamint a cukros üdítők) magas cukortartalma miatt nemhogy hidratálnának, hanem épp ellenkezőleg, még inkább kiszárítják a szervezetet.

Related posts