Minden negyedik kórházi beteg alultáplált, ami komoly kockázatot jelent a gyógyulás szempontjából. Az alultápláltság nem csupán a betegek fizikai állapotát rontja, hanem a gyógyulási folyamatot is hátráltatja, így a megfelelő táplálkozás elengedhetetlen a
Nehéz átlátni, hogy az alultápláltság valójában éhezést jelent-e. A válasz nem egyértelmű: néha valóban erről van szó, míg más esetekben csupán az egyoldalú táplálkozásból fakadó hiányállapotokról beszélhetünk. Ezért elengedhetetlen, hogy erről a kérdésről beszéljünk – még Európában is.
Az alultápláltság egy olyan rejtett probléma, amiről ritkán esik szó, holott valóságosan jelen van körülöttünk.
A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége közleménye szerint az Európai Klinikai Táplálkozási és Anyagcsere Társaság (ESPEN) által elindított "Alultápláltság Hete" kampány célja, hogy felhívja a figyelmet a megfelelő tápláltsági állapot fontosságára a gyógyulás folyamatában. A kezdeményezés révén a betegek, az egészségügyi szakemberek és a döntéshozók egyaránt mélyebb megértést nyerhetnek arról, hogy a megfelelő táplálkozás elengedhetetlen a rehabilitációhoz és az egészség megőrzéséhez.
Az alultápláltság, amely Európában legalább 30 millió embert érint, egy gyakran rejtett, de rendkívül súlyos probléma, különösen, ha betegség társul hozzá. A nutritionDay által végzett felmérés szerint a kórházakban kezelt betegek körében minden negyedik ember alultáplált, vagy legalábbis kockázatnak van kitéve. Ez nem csupán a gyógyulási folyamatokat lassítja, hanem jelentősen megnöveli a szövődmények kockázatát is, és gyakrabban szükségessé teszi a kórházi kezelést. Ráadásul a kezelés költségei akár háromszorosára is nőhetnek a hosszabb kórházi tartózkodás és a gyengébb egészségügyi eredmények következtében.
A jóléti társadalmakban gyakori jelenség a túlsúly problémája, amely számos egyént érint.
Az alultápláltság problémája globális méreteket ölt, és minden országban különböző formákban jelentkezik. Míg az alacsony jövedelmű országokban a helyzet szinte elviselhetetlen, és a lakosság jelentős része szenved a súlyos alultápláltságtól, addig a fejlettebb országokban is aggasztó tendencia figyelhető meg: egyre többen küzdenek túlsúllyal vagy elhízással. A válság gyökerénél a megfizethető, ugyanakkor tápláló ételek hiánya áll, amely nemcsak az egészségi állapotot, hanem a társadalmi egyenlőtlenségeket is felerősíti.
Többek között ezért is indokolt az Alultápláltság Hete kampány, amit az Európai Klinikai Táplálkozási és Anyagcsere Társaság (ESPEN) és partnerei indítottak el a probléma visszaszorításáért. Törekvéseikhez hazánkat képviselve a magyar ONCA munkacsoport is csatlakozott, amely a Magyar Mesterséges Táplálási Társaság, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége, a Magyar Táplálkozástudományi Társaság, valamint a Betegszervezetek Országos Egyesülete összefogásával jött létre 2023-ban.




