Mostantól Magyarországon hivatalosan is engedélyezett a kukacos kenyér és zsömle fogyasztása!
![](/images/content/8539851682/e6878f458c205bed414056ebd1dee5e6.jpg)
Hivatalosan január 20-án hagyta jóvá az Európai Unió illetékes tanácsa. Így ezentúl a lisztkukac kezelt (UV-fénnyel fertőtlenített) őrleményét az uniós határokon belül szabadon forgalmazhatják a kis-, és nagykereskedések további felhasználásra. Apró szépséghiba, hogy egyelőre nem kell hozzálátnunk a lisztkukac tenyésztésének házilag.
A Nutri'Earth, amelynek neve magáért beszél, évek óta élen jár az élelmezési ipar reformálásában. A franciák különösen a tenebrio molitor, közismert nevén lisztbogár által kínált lehetőségekkel foglalkoznak már öt éve. A cég szakértői alapos kutatások révén felfedezték a legjobban alkalmazható alfajt, és az annak lárváját találták a legtápanyagdúsabbnak a jövőbeli felhasználás szempontjából. Az engedélyezett lárva kiválóan teljesítette az előírásokat, bár a sikérképző képessége jelentősen elmarad a hagyományos növényi lisztekétől.
A fenntarthatóság szempontjából a rovarfehérje-porok alkalmazása valóban ígéretes jövőképet fest. Jelenleg a kormány álláspontja még távol áll ettől az iránytól, és elsődlegesen a hagyományos mezőgazdaság támogatása élvez prioritást. Azonban elmondható, hogy a változás elkerülhetetlenül bekövetkezik. Jelenleg nem kell attól tartanunk, hogy a klasszikus élelmiszerek eltűnnek a piacról. A lisztkukaccal készült termékeket célszerű az üzletekben és pékségekben jól látható helyen, egyértelmű jelzésekkel megkülönböztetni. A különleges lárvapor felhasználása lehetővé teszi, hogy kenyerek, édes és sós péksütemények, tésztafélék, burgonyás ételek, valamint sajtok, tejtermékek, továbbá gyümölcs- és zöldségkészítmények összetevői között is megtalálható legyen.