VAOL - A vépi Auer Zsuzsanna szenvedéllyel és gondoskodással alkotja meg kovászos finomságait, amelyek minden falatban érződnek.


A sárvári, celldömölki, szombathelyi, nádasdi termelői piacok állandó résztvevője, és már készül a hazai terepre - a márciusban újrainduló vépi termelői piacra Auer Zsuzsanna, aki nagycsaládosként keresett és talált olyan elfoglaltságot, ami kedvére való, örömöt ad és összeegyeztethető a gyermekneveléssel. Kézzel és szívvel dolgozik, hogy mindennapi kenyerü(n)k egészséges, laktató és finom legyen.

Zsuzsáék vépi otthonában szakajtók és dagasztógép szomszédságában ülünk le. Vadkovászos kenyerek, fényes-foszlós kalács, puha babka csokis töltelékkel, vaníliás kifli, pálcikára szúrt, cukordrazséval megszórt Valentin-napi sütinyalókák és vitaminmézek csábítanak az ebédlőasztalon. Készítőjük - a 13 éves Benedek, a 8 éves Sebestyén és a 6 éves Izabella anyukája - arcán nyoma sincs a fáradtságnak, annak ellenére, hogy szokás szerint keveset aludt előző éjjel.

A sütés iránti szenvedélyem gyökerei a gyerekkoromba nyúlnak vissza. Kiskoromban rengeteget segítettem édesanyámnak a konyhában, ahol szinte minden nap valami finomat készített, legyen az édes sütemény vagy sós falat. Ez a tradíció mélyen belém ivódott, és elhatároztam, hogy én is továbbviszem ezt a szeretetet a saját családom körében. De nemcsak a családomnak, hanem barátoknak és ismerősöknek is örömmel ajándékoztam a saját készítésű kenyereimet. Amikor megkóstolták őket, a biztatásuk csak még inkább ösztönzött arra, hogy újabb és újabb süteményeket, kenyereket készítsek. Az ilyen pillanatok mindig örömmel töltenek el, és megerősítik bennem a sütés iránti elköteleződésemet.

Zsuzsa korábban egy sikeres vállalkozóként tevékenykedett, de a gyerekek érkezésével új kihívások elé került. Olyan munkát keresett, amely lehetővé teszi számára, hogy rugalmasan igazodjon a kicsik napi rutinjához. Kezdetben apró lépésekkel indult, és azóta is inkább kis mennyiségben dolgozik, nem pedig nagy volumenben.

- Inkább arra törekszem, hogy egyedi és különleges élményeket nyújtsak, eltérve a megszokottól. Bár lehet, hogy ez már közhelynek tűnik, a kenyerek, kalácsok és sütik mindegyike kézzel és szeretettel készül. Minden egyes darabot saját magam formálok, figyelmet fordítva a részletekre. Az a célom, hogy valami igazán értékeset adjak – osztja meg velem.

Kovászos kenyerek, szárazáruk, ropogós kekszek és ízletes mézes puszedlik sokaságával indította az étkezést.

Egy különleges utat járt be a sütés világában: először egy tanfolyam keretein belül mélyítette el tudását, majd egy ismerősétől kapott kovász volt az első lépés a kenyérsütés felé. Korábban nem is sejtette, hogy a kovász elkészítése is ekkora kihívást jelent. Első bemutatkozása a 2023-as szombathelyi Haladás Sportkomplexumban rendezett karácsonyi vásáron zajlott, ahol az emberek felfedezhették a szenvedélyét. Férjével közösen őstermelők lettek, és a piacozás adta az alapot a közös vállalkozásukhoz. Az évek során saját tapasztalataiból tanult meg minden apró trükköt, és folyamatosan fejleszti tudását. 2024 októberében pedig végre megszerezte a sütő- és cukrászipari szakember végzettséget, ami újabb mérföldkő az életében.

Tavaly új fejezetet nyitottunk a pékségünk történetében, amikor beszereztünk egy dagasztógépet és egy kemencét. Korábban három különböző sütő segítségével készítettem el a kenyereket, amelyek mindegyike hosszú kelesztési folyamatot igényelt. A friss pékárut mindig az éj leple alatt vagy közvetlenül a piac előtti délelőtt készítem el, hiszen nálunk nincsenek fagyasztott tészták, és az előregyártás sem jellemző. Hiszek abban, hogy a minőségi termékek csakis minőségi alapanyagokból születhetnek. Amit tudunk, azt saját magunk termeljük meg: például az aszalt paradicsomos, tökmagos, sokmagos és pirított hagymás kenyérhez a paradicsomot és a hagymát magunk állítjuk elő, a mézes sütikhez pedig a mézet is saját forrásból szerezzük be.

Related posts