Hagyd magad mögött a por alakú kiegészítőket! Fedezd fel ezeket a legköltséghatékonyabb fehérjében gazdag gyümölcsöket!
Sokan tudatában vannak annak, hogy a megfelelő tápanyagok bevitele elengedhetetlen a szervezet optimális működéséhez. Az utóbbi időszakban az egészséges életmód népszerűsége ugrásszerűen megnövekedett, így nem meglepő, hogy a jól megválasztott fehérjeforrásokra is egyre többen figyelnek. Sokak számára ez általában állati eredetű forrásokat vagy különböző fehérjeporokat jelent. De vajon eszedbe jutott már, hogy bizonyos gyümölcsök is kiváló alternatívát nyújthatnak a fehérjebevitelhez?
A fehérje számos előnnyel szolgálhat számunkra – szinte végtelen a lista – hiszen többek között segít hosszú ideig megőrizni a jóllakottság érzését, támogatja az izomtömeg növelését és fenntartását, valamint hozzájárul a fogyásunkhoz is. De biztosan nem gondoltál még arra, hogy ezt az alapvető makrotápanyagot nem csupán csirkéből, tojásból és fehérjeporból nyerheted, hanem akár gyümölcsökből is. Nézzük meg, melyek ezek a különleges források!
Gondoltad volna, hogy a maracuja szinte vetekszik a tojással? Ebből ugyanis egy csészényi adag csaknem 5 gramm fehérjét tartalmaz, míg egy tojás körülbelül 6-ot.
Jessica Cording, a Women's Health dietetikusa elmagyarázta, hogy a vitaminok, például a C- és A-vitamin mellett, a megfelelő táplálkozás során fontos, hogy rostban, szénhidrátban és káliumban gazdag ételeket is fogyasszunk, amelyek hozzájárulnak a szervezet egészséges működéséhez.
Nem csupán a maracuja gazdag fehérjében, hanem a közkedvelt avokádó, a guava és a jackfruit is figyelemre méltó tápanyagforrások. Ha egy csésze gyümölcs fehérjetartalmát vizsgáljuk, az avokádó 4,5 grammal büszkélkedhet, míg a guava meghaladja a 4 grammot, a jackfruit pedig közel 3 gramm fehérjét kínál.
Az orvosi ajánlások szerint egy átlagos felnőttnek napi 0,8 gramm fehérjét érdemes fogyasztania testsúlykilogrammonként. Fontos azonban megjegyezni, hogy ez az érték több tényezőtől is függ, például az egyén életkorától és fizikai aktivitásának szintjétől.
Emellett a legtöbb irányelv napi 1,5-2 csésze gyümölcsöt ajánl, ami természetesen az említett finomságokra is vonatkozik. A gyümölcsöket azonban nemcsak nyersen fogyaszthatod, hanem feldobhatod velük a fogásokat is.




