Etyeki pezsgő uniós oltalmat kapott | Demokrata Az etyeki pezsgő mostantól hivatalosan is uniós oltalom alatt áll, ami újabb mérföldkő a magyar borászat számára. A figyelem középpontjába került ital nemcsak a helyi tradíciók megőrzését szolgálja, hanem a
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://demokrata.hu/magyarorszag/unios-oltalom-ala-kerult-az-etyeki-pezsgo-1085438/
Az Európai Bizottság engedélyezte az etyeki pezsgő név használatát, amely kizárólag az Etyek település környékén termett szőlőből készült pezsgőkre vonatkozik.
A földrajzi terület jellemzői, a folyamatos széljárás, a talaj mészköves alapkőzete, az alacsony hőmérséklet és a párás levegő biztosítják a friss, citrusos jellegű, gyümölcsös ízt, valamint a gerincet adó savtartalmat. A pezsgő komoly érlelési potenciállal rendelkezik. Az idősebb pezsgőkre jellemzőek a kekszes, kenyérhéjas jegyek, melyeket bársonyos buborékok és harmonikus savak egészítenek ki, hosszú lecsengéssel - írták.
Az etyeki pezsgő mostantól hivatalosan is a védett megnevezések között szerepel, miután szerdán megkapta a szükséges jóváhagyást. Ezzel a különleges ital a már több mint 3679 eltérő védett névvel büszkélkedő eAmbrosia uniós adatbázis rangos listájára került.
Az unió élelmiszer-minőségjelző rendszerében - az oltalom alatt álló eredetmegjelölés (angolul: protected designations of origin, PDO) mellett - az oltalom alatt álló földrajzi jelzés (angolul: protected geographical indications, PGI) az egyik legfontosabb kategória.





